Kuukausiesitelmä

Aika: 5.12.2023 klo 17:00
Paikka: Tieteiden talo, sali 207 (Kirkkokatu 6, 00100 Helsinki)

Geofysiikan Seuran syyskauden viimeinen kuukausiesitelmä pidetään itsenäisyyspäivän aattona tiistaina 5.12.2023 klo 17:15 alkaen Tieteiden talon (Kirkkokatu 6, 00100 Helsinki) salissa 207. Osallistujille on tarjolla viiniglögiä, alkoholitonta glögiä ja joulutorttuja klo 17:00 alkaen.

Kuukausiesitelmän pitää Janne Ropponen (Suomen ympäristökeskus, Jyväskylän toimipiste) aiheesta

Järvimallinnus

Suomen ympäristökeskuksessa (Syke) on käytössä monenlaisia järvien fysiikkaa kuvaavia malleja yksinkertaisista laatikkomalleista 3D-malleihin sekä järvien kemiaa ja biologiaa kuvaavia vedenlaatumalleja. Järvimallinnusta tarvitaan esimerkiksi hydrologisissa sovelluksissa, ympäristövaikutusten arvioinneissa vesirakentamisen tai päästölähteiden tarkastelun yhteydessä ja tutkimuksessa. Järvimalleista saadaan tietoa veden liikkeistä, aineiden kulkeutumisesta ja järvien tilasta. Latvoilta merelle -lähestymistapa yhdistää järvimallit muihin kulkeutumis- ja vedenlaatumalleihin merelle saakka.

Esityksessä tutustutaan muutamaan Sykessä käytössä olevaan järvimalliin, käydään läpi moninaisten järviemme aiheuttamia mallinnushaasteita, sivutaan datankeruuta ja mittausmenetelmiä järvillä sekä katsotaan esimerkkitapausten avulla millaista tietoa järvistä mallit tuottavat. Erityinen painotus on 3D-malleissa, jotka ovat yleensä järvialueille sopiviksi muutettuja merimalleja.