Kuukausiesitelmä

Aika: 16.5.2023 klo 17:00
Paikka: Tieteiden talo, sali 207 (Kirkkokatu 6, 00100 Helsinki)

Geofysiikan Seuran kevätkauden viides kuukausiesitelmä pidetään tiistaina 16.5.2023 klo 17.00 alkaen Tieteiden talon (Kirkkokatu 6, 00100 Helsinki) salissa 207.

Kuukausiesitelmän pitää Simo Siiriä (Ilmatieteen laitos) aiheesta

Automaattiset Ajelehtijat: Itämeren Argo-poijut

Argo-poijut ovat automaattisia mittausvälineitä jotka ajelehtivat vapaasti virran mukana, ja mittaavat säännöllisesti vesipatsaan ominaisuuksia. Näitä on maailmanlaajuisesti noin 4000 kappaletta jatkuvasti aktiivisena ympäri maailman meriä, kansainvälisen Argo projektin ansiosta. Osana tätä, Ilmatieteen laitos on operoinut Itämerellä Argo-poijuja vuodesta 2012 lähtien. Argo-poijut antavat arvokasta tietoa säännöllisesti vesikerrosten suolaisuudesta ja lämpötilasta, ja lisäsensoreilla myös happitilanteesta ja muista biogeokemiallisista parameterista.

Esityksessä käydään lyhyesti läpi Argo-poijujen perusperiaate sekä esimerkkejä saaduista mittauksista. Erityisesti keskitytään Itämereen, ja sen tuomiin erityishaasteisiin ja mahdollisuuksiin operoinnissa, kuten mataliin ja pieniin operointialueisiin, jäähän, ja voimakkaisiin suolaisuuden muutoksiin.

Esitelmä pidetään suomeksi ja sen yhteydessä on kahvitarjoilua. Tervetuloa!