Kuukausiesitelmä

Aika: 14.2.2023 klo 17:00
Paikka: Tieteiden talo, sali 208 (Kirkkokatu 6, 00100 Helsinki)

Geofysiikan Seuran kevätkauden toinen kuukausiesitelmä pidetään ystävänpäivänä tiistaina 14.2.2023 klo 16.45 alkaen (huom. poikkeava aika) Tieteiden talon (Kirkkokatu 6, 00100 Helsinki) salissa 208.

Kuukausiesitelmän pitää projektitutkija Marko Holma (Oulun yliopisto) aiheesta

Myoneja ja hiukkasgeofysiikkaa

Primäärin kosmisen hiukkassäteilyn synnyttämät myonit ovat maapallon yläilmakehässä syntyviä lyhytikäisiä ja lähes valonnopeudella eteneviä alkeishiukkasia. Useimmille hiukkas- ja astrohiukkasfysiikan alan tieteellisille kokeille myonit muodostavat haitallisen taustan, josta pyritään eroon rakentamalla tutkimuslaboratoriot ja ilmaisinlaitteet kallioperään tai jopa jään alle. Näin toimitaan siksi, että myonisäteily vaimenee kuljettavan kohteen tiheyden funktiona aivan kuten röntgensäteilykin.

Geotieteilijöille myonien käyttäytyminen avaa kuitenkin kokonaan uuden tiheyden kuvantamismenetelmän: myonikuvaamisen eli myonigrafian. Myonigrafia asettuu perinteisen geofysiikan ja astrohiukkasfysiikan väliselle rajapinnalle ja on erittäin monialainen tutkimuskenttä.

Myonigrafiassa kuvattava kohde voi olla kooltaan mitä tahansa alle metrin halkaisijaltaan olevasta kappaleesta muutaman kilometrin kokoiseen tulivuoreen. Kohde voi olla myös maan pinnan alapuolella, jolloin kuvataan itse maa- tai kallioperän tiheysvaihteluita. Myös ilmakehä tai jopa vesi tai sen pinnan korkeus voi olla kuvauksen kohteena.

Esitelmässä käydään läpi myoneja koskevaa fysiikkaa, myonigrafian historiaa, myoni-ilmaisimia, kuvantamisen perusperiaatteita, alan oleellisimpia sovelluksia ja myonigrafisen datan kuvantamista sekä yhdistämistä muun geofysikaalisen datan kanssa.

Esitelmä pidetään suomeksi ja sen yhteydessä on kahvitarjoilu. Tervetuloa!