Kuukausiesitelmä

Aika: 12.4.2022 klo 17 - 19
Paikka: Aalto-yliopisto Töölö

Geofysiikan Seuran kevätkauden kolmas kuukausiesitelmä pidetään tiistaina 12.4.2022 klo 17 alkaen Aalto-yliopiston Töölön tiloissa (Runeberginkatu 14-16, 3. krs A-siipi, sali 310, 00100 Helsinki). Esitelmää voi seurata myös Zoom-videoviestintäpalvelun välityksellä.

Kuukausiesitelmän pitää Minna Kuusisto (Posiva Oy) aiheesta

Geofysiikkaa Olkiluodossa

Posiva jätti vuoden 2021 lopussa Valtioneuvostolle käyttölupahakemuksen käytetyn ydinpolttoaineen kapselointi- ja loppusijoituslaitokselle Eurajoen Olkiluodossa. Posiva hakee käyttölupaa Olkiluodon ja Loviisan viiden ydinvoimalaitosyksikön käytetyn polttoaineen loppusijoittamiseksi yhteensä 6 500 uraanitonnille. Toimintaa varten Posivalle on jo aiemmin myönnetty kaksi periaatepäätöstä ja rakentamislupa. Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) käsittelee käyttöluvan ja vie sen valtioneuvostolle hyväksyttäväksi. Säteilyturvakeskus (STUK) laatii siitä turvallisuusarvion ja valvoo ydinlaitoksen rakentamista ja käyttöönottoa. Varsinaisen loppusijoittamisen on tarkoitus alkaa 2020-luvun puolivälissä.

Esitelmässäni käyn lyhyesti läpi Posivan hankkeen nykytilanteen ja Olkiluodon olosuhteisiin soveltuvan loppusijoituskonseptin pääperiaatteet. Teknisten vapautumisesteiden lisäksi Olkiluodon kallioperä toimii luonnollisena vapautumisesteenä. Loppusijoitusprosessiin sisältyy kallion soveltuvuusarviointi useammassa eri vaiheessa, ja sen tueksi tehtävät tutkimukset. Käyn esityksessäni läpi näitä tutkimuksia keskittyen erityisesti geofysikaalisiin tutkimuksiin.

Esitelmä pidetään suomeksi ja sen yhteydessä on kahvitarjoilua. Tervetuloa!